Kombuča

Back to Emuārs

Kombuča

Kombuča – saldskābs atspirdzinošs gāzēts dzēriens, ko iegūst ar tējas sēnes palīdzību.

Kombuča – vāja alkohola satura dzēriens – satur līdz 0.5% parastā spirta, sastāv no daudzveidīgām organiskām skābēm, cukuriem un citām vielām. Tējas sēne – rauga sēņu un dažu skābo baktēriju virknes simbioze; aug saldajā tējas uzlējumā. Rūgšanas procesu šķīdumā uzsāk sēnes, rūgstot cukuru līdz etilspirtam un ogļskābei, turpmāk baktērijas oksidē spirtu līdz etiķskābei, tā rezultātā iznāk garšīgs, tonizējošs un atspirdzinošs dzēriens.

Recepte ir dota, aprēķinot atbilstoši 20 litriem gatavā dzēriena.

Kombuča: Pagatavošanas paņēmiens un ingredienti

  • Uzvārām 20 litrus ūdens. Ūdenī ieberam 300 gramu vienkāršās melnās tējas un 1 kilogramu cukura. Rūpīgi samaisām līdz pilnīgai cukura izšķīdināšanai. Atstājam nostāvēties 15 minūšu laikā. Atdzesējam līdz 20-25°C. Misa ir gatava.
  • Labi izkāšam misu un pārlejam fermentierī. Pievienojam klāt fermentierī 500 gramus tējas sēnes kultūras un 2 litrus šķidrā startera. Neaiztaisiet ciet fermentieri ar vāku, piesedziet fermentiera kaklu ar marli vai salveti. Atstāt rūgt 20-25°C temperatūrā. Neatstājiet fermentieri tiešajos saulesstaros un nesamaisiet misu.
  • Pēc 5-7 dienām dzēriens ir gatavs lietošanai. Iepildīt kombuču tīrajās spiedienu izturošajās pudelēs. Kombuču glabāt pudelēs tumšajā vietā 0-5°C temperatūrā.
Back to Emuārs
Top Инструкции instrukcijas instructions