Vārām mājas alu

Back to Emuārs

Vārām mājas alu

Alus – vāja alkohola satura dzēriens, ko iegūst ar iesala misas rūgšanu, pievienojot apiņus. Visbiežāk alus brūvēšanas iesala pagatavošanai izmanto miežus. Retāk pielieto rudzus, miežus, rīsus, kukurūzu. Kviešu alus pagatavošanai, miežu iesalam pievieno kviešu iesalu vai kviešus. Spirta saturs alu šķirņu vairākumā ir no 3 līdz 6% absolūtā spirta. Stiprs alus satur no 8 līdz 14% parastā spirta. Tāpat arī izceļ vieglu alu, kas satur no 1 līdz 2 parastā spirta.

Alus ir izplatīts visur, un tas ir populārs, pateicoties savām garšas īpašībām un aromātam. Alus satur daudz veselīgo vielu un vitamīnu, tajā pašā laikā – salīdzinoši maz alkoholu. Alkohols var radīt asinsvadu paplašinošo iedarbību, un tam piemīt nomierinošs efekts. No šīs pozīcijas alus lietošana var pozitīvi ietekmēt veselību un dot būtisko labumu.

Alus pagatavošanas tehnoloģija – izvārīto alus misu atdzesē, pievieno raugu un pārsūknē uz fermentieri, kur rūgt misa. Fermentierī notiek galvenā rūgšana. Pēc galvenās rūgšanas pabeigšanas, alus sastāva un garšu īpašību aspektā ir vēl nepabeigts produkts un tiek dēvēts par jaunu jeb zaļo alu. Tāpēc tas tiek pārsūknēts uz speciālām tvertnēm, kur nobriest. Šajā laikā alus iziet sekundārās rūgšanas un izturēšanas stadiju. Alus sekundārā rūgšana notiek slēgtajos traukos ar ogļskābes pārspiedienu un zemajās temperatūrās no 0 līdz 3°C. Sekundārai rūgšanai ir izšķirošā nozīme gatavā alus kvalitātei – garšai, piesātināšanai ar ogļskābi, izturībai. Sekundārās rūgšanas rezultātā alus gūst raksturīgu garšu un aromātu. Sekundārās rūgšanas procesā alus kontaktam ar gaisu ir jābūt pilnīgi izslēgtam.

Izšķir divus alus pamattipus: augšējās un apakšējās rūgšanas alus. Zemās rūgšanas pakāpes alus pagatavošanai pielieto zemās rūgšanas raugu. Zemās rūgšanas pakāpes alu raudzē zemās temperatūrās, no 4 līdz 9°C. Tas ir visizplatītākais paņēmiens mūsdienīgajā alus brūvēšanā. Alus, ko iegūst ar zemās rūgšanas pakāpi, tiek raudzēts 10-14 dienu laikā, bet norūgst 21 dienu laikā. Alu, kas tiek iegūts ar tādu paņēmienu, dēvē par lāgeri.

Augšējās rūgšanas alus pagatavošanai pielieto augšējās rūgšanas raugu. Augšējā rūgšana notiek samērā augstā temperatūrā – no 15 līdz 25°C. Tas ir daudz senāks rūgšanas paņēmiens. Alus, ko iegūst ar augšējo rūgšanu, parasti, raudzē īsā laikā – no 5 līdz 6 dienām. Norūgšana ilgst 14-21 dienas, dažreiz līdz mēnesim. Vispopulārākie ar tādu paņēmienu ražotā alus pārstāvji ir els, porteris, stauts, kviešu alus.

Mājas alus brūvēšanas sākumposmā labāk izmantot gatavos komplektus augšējās rūgšanas alus pagatavošanai. Alus sekundārā rūgšana un piesātināšana ar ogļskābo gāzi veikt spiedienu izturošajās pudelēs.

Gatavos komplektus

 

 

 

 

Back to Emuārs
Top Инструкции instrukcijas instructions