ALUS KOMPLEKTI BULLET BREW – INSTRUKCIJA
FERMENTĀCIJA
1.Notīriet fermentieri/raudzēšanas spaini, vāku un maisīšanas karoti/lāpstiņu.
2.Izņemiet paciņas no maisa sausa nodalījuma (kur bija šī instrukcija) turpmākai lietošanai.
3.Pārlejiet šķidru iesala ekstraktu no maisa mitra nodalījuma fermentierī/raudzēšanas spainī, izgriežot un saspiežot maisu, lai izspiestu pēc iespējas vairāk ekstrakta. Pēc tam, izmantojot nelielu daudzumu silta ūdens, noskalojiet visus atlikumus un arī ielejiet fermentierī/raudzēšanas spainī.
4.Uzvāriet 3 L ūdens un ielejiet fermentierī/raudzēšanas spainī, pēc tam pievienojiet raudzēšanas cukuru savam alum, kā parādīts tabulā zemāk, un samaisiet līdz izšķīšanai. Ja Jūsu alus komplektā ir saldinātāja paciņa, pievienojiet to tagad.
5.Uzpildiet fermentieri/raudzēšanas spaini ar aukstu ūdeni līdz tabulā zemāk norādītajam tilpumam, pēc tam labi samaisiet.
Alus brūvēšanas komplekts: | Cukurs raudzēšanai: | Tilpums: |
Beļģijas Ķiršu Eils | 0.5 kg | 18 L |
Vīnes Lāgers | 1 kg | 23 L |
Īru Sarkanais Eils | 1 kg | 23 L |
Sesijas Indijas Gaišais Eils | 1 kg | 23 L |
Marakujas Pilsnere | 1 kg | 23 L |
Tanker Reloaded Indijas Gaišais Eils | 1 kg | 23 L |
Premium Lāgers | 1 kg | 23 L |
Baltijas Porteris | 0.5 kg | 18 L |
Meksikas Serveza | 1 kg | 23 L |
Tanker Aveņu Skābs Eils | 1 kg | 20 L |
Čehijas Pilsnere | 1 kg | 23 L |
Tanker Sauna Sesijas Eils | 1 kg | 23 L |
6.Pirms izbērt rauga paciņas saturu uz šķidruma virsmas, ar termometra palīdzību pārliecinieties, ka temperatūra ir zemāka par 25°C (nevajag maisīt).
7.Uzpildiet hidroaizvaru ar ūdeni un nostipriniet to uz vāka, pēc tam cieši nostipriniet vāku uz fermentiera/raudzēšanas spaiņa.
8.Atstājiet raudzēties stabilā istabas temperatūrā no 20°C līdz 25°C. Temperatūrā zem 20°C raudzēšana būs daudz ilgāka, bet temperatūrā zem 16°C var apstāties. Temperatūrā virs 25°C alus kvalitāte var pasliktināties.
UZMANĪBU: Ja Jūsu alus komplektā ir apiņu paciņa, pārejiet uz 9. instrukciju. Ja nav, pārejiet uz 11. instrukciju.
9.Izmantojiet areometru, lai pārbaudītu sava alus īpatnējo masu (S.G., BRIX °, CUKURS %), pēc 5 dienām. Ja īpatnējais blīvums <1.018 (BRIX <4.6°, CUKURS <4.6%), izberiet apiņu paciņas saturu (ja ir) uz alus virsmas (nemaisiet). Ja īpatnējais blīvums >1.018 (BRIX >4.6°, CUKURS >4.6%), pirms pievienot apiņus, pārbaudiet vēlreiz pēc 1-2 dienām, līdz īpatnējais blīvums kļūs <1.015 (BRIX <3.8°, CUKURS <3.8%).
10.Pirms turpināt 11. instrukcijas izpildi, atstājiet savu apiņoto alu raudzēties vēl 2-3 dienas.
11.Pēc 8 raudzēšanas dienām (vai 2-3 dienas pēc apiņu pievienošanas) izmantojiet areometru, lai pārbaudītu sava alus īpatnējo masu (S.G., BRIX °, CUKURS %). Ja tā ir tabulā zemāk norādīto vērtību līmenī vai zemāka, fermentāciju var pabeigt.
Alus brūvēšanas komplekts: | Īpatnējā masa (S.G.): | BRIX(°): | CUKURS (%): |
Beļģijas Ķiršu Eils | <1.007 | <1.8 | <1.8 |
Vīnes Lāgers | <1.008 | <2.1 | <2.1 |
Īru Sarkanais Eils | <1.013 | <3.3 | <3.3 |
Sesijas Indijas Gaišais Eils | <1.009 | <2.3 | <2.3 |
Marakujas Pilsnere | <1.007 | <1.8 | <1.8 |
Tanker Reloaded Indijas Gaišais Eils | <1.009 | <2.3 | <2.3 |
Premium Lāgers | <1.007 | <1.8 | <1.8 |
Baltijas Porteris | <1.008 | <2.1 | <2.1 |
Meksikas Serveza | <1.008 | <2.1 | <2.1 |
Tanker Aveņu Skābs Eils | <1.007 | <1.8 | <1.8 |
Čehijas Pilsnere | <1.007 | <1.8 | <1.8 |
Tanker Sauna Sesijas Eils | <1.009 | <2.3 | <2.3 |
UZMANĪBU: īpatnējajai masai ir jābūt stabilai 2 dienas pirms liešanas. Nekad nepildiet alu pudelēs, kamēr nav beigusies fermentācija.
12.Pirms uzsākt pildīšanu, atkal pārbaudiet īpatnējo masu divas nākamās dienas, lai pārliecinātos, ka tā ir stabilizējusies. Ja šaubāties, vienmēr atstājiet savu alu raudzēties nedaudz ilgāk, lai pārliecinātos, ka raudzēšanas ir beigusies, pirms pildīt alu pudelēs.
PILDĪŠANA
13.Izmazgājiet pudeles un sifona cauruli ar piemēroto mazgāšanas līdzekli/sterilizatoru. Izmantojiet tikai spiedienizturīgas stikla vai PET pudeles. Neizmantojiet bojātas pudeles.
14.Iepildiet alu pudelēs, uzpildot tās līdz aptuveni 5 cm zemāk par pudeles kakliņa malu (pievērsiet uzmanību, ka, ja ir pievienoti apiņi, plūsma uz beigām vai palēnināties sifona aizsērēšanas ar cietām daļiņām dēļ).
15.Alus piesātināšanai ar ogļskābo gāzi pievienojiet vienu tējkaroti ar kaudzi cukura uz 500 ml pudeli Lāgeram un Beļģijas alum vai pilnu tējkaroti visām pārējām šķirnēm.
16.Aizveriet pudeles un labi sakratiet, pirms nolikt uz 2 nedēļām siltā vietā, pēc tam pārnesiet vēsā tumšā vietā dzidrināšanai. Jūsu alus būs gatavs, tikko tas kļūs dzidrs, bet ar laiku tā kvalitāte būs labāka (lāgerus un apiņotus alus vislabāk dzert 6 mēnešu laikā, bet citi eili un tumšais alus glabājas ilgāk).
PASNIEGŠANA
17.Pasniedziet alu atdzesētu, lejot to lēni un uzmanīgi vienā reizē, lai rauga nosēdumi no pudeles dibena neiekļūtu Jūsu glāzē.